Tegels en vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen om samen met hun tegelvloer een vloerverwarming in hun (nieuwe) woning te leggen. Een logische keuze, want vloerverwarming onder tegels is een van de meest energiezuinige en -efficiënte alternatieven als het op verwarming aankomt.

Maar waar de keuze voor vloerverwarming evident is, is de keuze voor de juiste vloerbedekking dat niet altijd. Om u te helpen zeker de juiste vloerbedekking te kiezen bij uw vloerverwarming, kunnen we u alvast vertellen dat vloerverwarming het beste te combineren is met vloertegels. Maar dan blijven er natuurlijk nog vragen over:  

Welke vloertegels kan ik dan best kiezen? En hoe kan ik de vloerverwarming en tegels het beste (laten) plaatsen?

Bij Wim Loomans hebben we een jarenlange ervaring met alle soorten vloerwerken. Wij vertellen u alles wat u moet weten.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Zoals u bovenaan de pagina al las, is vloerverwarming een van de meest energiezuinige en -efficiënte verwarmingsmogelijkheden. Een goede vloerverwarming kan namelijk tot wel 20% minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingen zoals radiatoren. Daarnaast creëert u met het gebruik van een vloerverwarming ook een gezondere woonomgeving door de afwezigheid van stofcirculatie. Dit komt omdat de vloerverwarming onder uw (tegel)vloer komt te liggen, wat meteen ook ruimtebesparend is. Zo zal u uw vloerverwarming altijd voelen, maar zal u er nooit op moeten kijken. Een laatste belangrijke reden om voor een vloerverwarming te kiezen is dat deze werkt met stralingswarmte. Uw vloer zal zo warmte rechtstreeks uitstralen op uw vloer en objecten/personen in de ruimte, wat zorgt dat de warmte niet opstijgt en de temperatuur overal in de ruimte gelijk wordt verdeeld.

Welke vloertegels combineren het beste met mijn vloerverwarming?

Eigenlijk zijn bijna alle soorten vloertegels goed te combineren met een vloerverwarming. Toch steken enkele alternatieven boven het algemene aanbod uit. Zo zijn vooral keramische en natuurstenen vloertegels aangeraden in combinatie met vloerverwarmingen, en met goede reden. Keramische en natuurstenen vloertegels zijn namelijk ontzettend stevig en hebben een lage isolatiewaarde en een lage warmteweerstand. Dit betekent dat beide soorten tegels goed warmte geleiden, warmte vasthouden en warmte doorgeven (lees uitstralen) aan de ruimtes waarin ze worden gelegd.

Als u uw zinnen nu op keramische of natuurstenen vloertegels hebt gezet, is het ook belangrijk te weten dat er binnen beide soorten vloertegels geschikte en minder geschikte opties zijn om te combineren met vloerverwarming. Zo kan u best kiezen voor lichte tegels i.p.v. donkere tegels, aangezien lichte tegels (nog) beter bestand zijn tegen hitte en daarom minder kans hebben op barsten en scheuren. Daarnaast kiest u ook best voor kleinere tegels die allemaal dezelfde afmetingen hebben. Enerzijds geven kleinere tegels u namelijk ook een verlaagd risico op scheuren en barsten. Anderzijds laten tegels van dezelfde afmetingen u toe om met rechte voeglijnen te werken. Ook dit vermindert de kans op scheuren en barsten aanzienlijk.

Ten slotte moeten we hier nog wel vermelden dat scheuren en barsten in vloertegels in de eerste plaats al uiterst zeldzaam voorkomen. Met het maatwerk van een professionele vloerder moet u zich dus geen zorgen over maken over gescheurde vloertegels door vloerverwarming.

Onze professionele aanpak voor vloerverwarming en vloertegels

Met meer dan 10 jaar ervaring in alle soorten vloer- en tegelwerken weten wij exact hoe wij zowel uw vloerverwarming als vloertegels moeten leggen én hoe we deze het beste kunnen combineren. Bij Wim Loomans kan u rekenen op:

  • Grondige voorbereidingswerken: Wij treffen alle nodige voorbereidingen voor het plaatsen van uw vloerverwarming en tegelvloer en zorgen voor een sterke en solide basis;
  • Plaatsing vloerverwarming: Wij hebben ervaring met het plaatsen van alle soorten vloerverwarmingen en de verschillende opbouwmogelijkheden. Ook voorzien wij een vloerisolatie en deklaag die uw vloerverwarming goed indekken en de warmte goed naar uw tegelvloer zullen geleiden. 
  • Plaatsing vloertegels: Wij starten uw vloerverwarming op – wat essentieel is  – zodat deze geleidelijk op temperatuur kan komen alvorens wij uw tegelvloer leggen. Door de warmteverschillen van uw vloerverwarming zullen uw tegels doorheen de tijd namelijk uitzetten en krimpen. Dit kan scheuren of barsten veroorzaken als uw vloertegels niet genoeg ruimte hebben om dit te doen. Dat is ook meteen de reden waarom wij uitzetvoegen voorzien. Deze geven uw vloertegels de ruimte om uit te zetten en te krimpen, zonder dat deze scheuren, barsten of kapot springen. Eens we effectief beginnen met het leggen van uw tegels, zorgen we voor een dubbele verlijming met een speciale warmtegeleiden tegellijm. Dit zorgt voor een sterkere hechting en een solide geheel dat uw vloerverwarming optimaal benut.

Vloerverwarming en vloertegels laten leggen?

Bent u nog op zoek naar een vakman om uw vloerverwarming en vloertegels te leggen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Bij Wim Loomans specialiseren we in vloerwerken op maat. Wij nemen uw vloerwerken volledig onder handen, van de initiële chapewerken tot het plaatsen van de vloerverwarming en het leggen van de vloertegels. Ontdek onze mogelijkheden en realisaties online en vraag gratis een offerte aan!

Wilt u graag meer informatie? Contacteer ons vrijblijvend en wij vertellen u graag meer!